-hydina predstavuje všetky druhy domacich vtakov , ktorych maso sa použiva pre ludsku výživu
-maso biologicky prevyšuje maso jatočneho dobytka
-obsahuje viac vitamin B, je lahko stravitelne, ma nizky obsah tukov,ktore sa nachadza len pod pokožkou
a na vnutornych stranach brušnej dutiny
-farba je svetloružova až biela, obsahuje 50-80% vody
-maso kurčiat sa použiva na dietne stravovanie , obsahuje vapnik,fosfor a železo
členenie:
-hrabava hydina(sliepka,kohut,kurča).
-vodna hydina(kačice,husi).
-holuby .
Akost masa
-zavisi od obdobia poražky,pohlavia,skladovania a krmenia.
-3 akostne triedy( 3. trieda sa nepredava).
Priprava pokrmov z hydiny:
-Najprv odstravime perie,opaluju sa chlpky,vyberaju sa vnutornosti.
-varenie:sliepka v polievke s domacimi rezancami.
-zapravanie:zapravana sliepka (varena so zeleninou,cibulou,korenim,zahustena,dochutena,zjemnena mliekom a maslom.
-dusenie:sliepka na slanine (prešpikovana slaninou,dusena na sibulovom zaklade so slaninou a korenim, štava sa necedi
-pečenie:kurča pečene s plnkou,pečena hus,kačica
-grilovane:grilovane kurča,najčastejšie grilujeme na ihle,potierame tukom
-vypražanie:vypražane kusky kurčata
-morčacie medailonky -opekane morčacie prsia vo vajci so syrom, podavame na toaste zdobenym rajčiakom,paprikou a šunkou
-plnene hydinove prsia- hydinove prsia plnime zmesou z vajev,jazyka,šampionov a tvrdeho syra,uzavrieme ihlou a opekame na oleji
-morčacie prsia - medailonky,rolady,rezance,prirodne,obalovane v cestičku
-kurča na rezance - sote,pikantne zmesi
-vypražane kura - najskôr predvarime vo variacej osolenej vode
Minutky z hydiny:
-prsia z kurčiat,moriaka,morky
-pečen z kurčiat,husi
Sote z kuracieho masa:
Prsia nakrajame na rezance, naložime do oleja,pridame trochu škrobu,kari korenie, žltky. Maso prudko opečieme,pridame por, na rezance
pokrajanu feferonku,olupane a nakrajane rajčiaky. Podlievame vyvarom a varime. Pred dohotovenim pridame opražene oriešky,mandle, zlahka
premiešame s ušulahanou smotanou a podavame.
Komentáre
Prehľad komentárov
Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.